Her yıl olduğu gibi bu yaz da çobanlar, sürüleriyle birlikte Ahır Dağı’nın zirvesine çıkarak yaylalarda yaşamaya başladı. Yedikuyular mevkisinde kurulan çadırlarda konaklayan çobanlar, yaz boyunca serin ve doğal ortamda hayvanlarını otlatarak geçimlerini sağlıyor. Süt ürünleri üretimi de bu dönemde hız kazanıyor; çobanlar elde ettikleri sütleri peynir ve yağa dönüştürüp şehir merkezine gönderiyor.
“Hayvancılık burada temel geçim kaynağı”
Yaylaya gelen çobanlardan Yasin Sarıkız, yıllardır bu geleneği sürdürdüklerini belirterek şöyle konuştu:
“Biz yazın buraya geliriz. Yaylaya çıkıp koyunlarımızı otlatırız. Sütlerinden yağ, peynir yaparız. Sonra şehir merkezine göndeririz, oradan geçimimizi sağlarız. Buranın insanları genelde Bertiz bölgesinden geliyor. Yedikuyular’dan Karagöl’e kadar bu dağın üzeri çadırlarla dolu. Herkesin kendi yeri var. Hayvancılık burada temel geçim kaynağı.”
“Yayla havası serin, suyu doğal ve soğuk”
Yaylanın iklimi ve su kaynaklarına da dikkat çeken Ali Kayveci ise şunları söyledi:
“Her yıl kar eridikçe su birikir. Biz de bu suyu temizleyerek kullanıyoruz. Soğukluğu yerin altından geldiği için doğal olarak serin kalıyor. Elektrik olsa süt sağım işimiz de kolaylaşır. Şu an jeneratör ile sağım yapanlar var. Ama yine de imkanlarımızla elimizden geleni yapıyoruz.”
Yaylada hayat yaz sonuna kadar devam ederken, konargöçer geleneği hem kültürel bir mirasın yaşatılmasına hem de bölge halkının geçimini sağlamasına katkıda bulunuyor.





