Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi olan Şevkin, ekonomik göstergelerin ciddi riskler barındırdığını söyledi.
Üretimde düşüş, işsizlikte artış uyarısı
İmalat sanayinde kapasite kullanım oranlarının gerilediğine dikkat çeken Şevkin, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sanayici üretimden çekiliyor. Bu tablo, ekonominin küçüldüğünün ve işsizliğin artacağının açık göstergesidir”
Karşılıksız çekler ve icra vurgusu
Ekonomideki sıkışmanın finansal göstergelere de yansıdığını belirten Şevkin, mart ayına ilişkin verileri paylaşarak şunları söyledi:
“Mart ayında karşılıksız çek sayısının yüzde 100’ün üzerinde artarak 32 bine yükseldiğini, çek tutarının ise yüzde 176 artışla 33,4 milyar liraya çıktığını vurgulayan Dr. Şevkin, “Bu veriler iflasların ve icraların habercisidir. Esnaf da sanayici de borcunu çeviremiyor. Türkiye hızla bir icra ekonomisine sürükleniyor” ifadelerini kullandı.”
“Yüksek faiz üretimi baskılıyor”
Haziran 2023’ten bu yana uygulanan ekonomi politikalarını eleştiren Şevkin, yüksek faiz ortamının reel sektöre etkilerine değinerek şu ifadeleri kullandı:
“Bu ortamda üretici ya yatırım yapmaktan vazgeçiyor ya da dövizle borçlanıyor. Reel sektörün üstlendiği kur riski 200 milyar doları aşmış durumda”
Dış açık ve kırılganlık uyarısı
Türkiye’nin dış ticaret ve cari açık verilerine de değinen Şevkin, ekonomideki kırılganlığın arttığını belirterek şöyle konuştu:
“Ülke ekonomisi dışa bağımlı hale getirilmiş, üretim yerine ithalat teşvik edilmiştir”
Borç ve faiz yükü büyüyor
Kamu maliyesine ilişkin verileri de değerlendiren Şevkin, şu ifadeleri kullandı:
“Sadece bir ayda faiz yükü 328 milyar lira arttı. Bu, halkın vergilerinin faize gittiğinin açık göstergesidir”
Vatandaş ve çiftçi üzerindeki baskı
Vatandaşların borç yükünün arttığını belirten Şevkin, şu değerlendirmede bulundu:
“Milyonlarca vatandaş kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemiyor. İcra dosyaları her geçen gün artıyor”
Tarım sektörüne ilişkin ise maliyet baskısının sürdüğünü vurgulayarak şunları söyledi:
“Daha savaşın etkisi tam yansımadan bile maliyetler artıyorsa, önümüzdeki süreçte çiftçinin ayakta kalması daha da zorlaşacaktır”
“Bu tablo sürdürülemez”
Merkez Bankası politikalarına da değinen Şevkin, mevcut ekonomik yaklaşımın yapısal sorunları çözmediğini belirterek açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Üretimi değil faizi, emeği değil rantı önceleyen bu ekonomi politikası Türkiye’yi iflasa sürüklüyor. Sanayici üretimden çekiliyor, esnaf kepenk kapatıyor, vatandaş icra kapısında. Bu tablo sürdürülemez. Türkiye’nin acilen üretim odaklı, adil ve halktan yana bir ekonomi programına ihtiyacı vardır.”





