Kızılırmak havzasında 110 bin dekar alanda ekimi yapılan patatesler, hasat için gün sayıyor. Geçtiğimiz yıl 140 bin dekar alanda ekim yapılan Sivas’ta, bu yıl iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle alan 110 bin dekara düştü. Ancak yine de 460 bin tonluk rekolte bekleniyor. Tohumluk patates üretiminde Türkiye’de ilk sırada, yemeklik patates üretiminde ise ilk 5 içinde yer alan Sivas, güçlü aroması ve dayanıklılığıyla öne çıkıyor.
“Sivas patateste söz sahibi”
Sivas Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Çetindağ, üretim sürecine ilişkin şu bilgileri verdi:
“Sivas, son 10 yıldır Türkiye’nin patates üretiminde söz sahibi illerinden biri haline gelmiştir. Geçen yıl yaklaşık 140 bin dekar arazide patates ekilmişti. Bunun 40 bin dekarı tohumluktu, kalan 100 bini ise yemeklik patatesti. Geçen sene yaklaşık 560 bin ton patates üretildi. Baktığımızda Sivas, Türkiye ortalamasında 5’nci sırada, tohumlukta ise 1’nci sırada. 2025 yılına gelindiğinde iklim değişikliği ve kuraklıktan dolayı biraz düşüş yaşandı. Geçen sene 140 bin dönüm ekilen patates tohumu bu sene 110 bin dönüme düştü. Yaklaşık 30 bin dönümde kısıtlamaya gidildi. Barajların doluluk seviyesine göre ve yağmurların yeteri kadar yağmaması nedeniyle yaklaşık 30 bin dönümde kısıtlamaya gidildi.”
“460 bin ton ürün bekleniyor”
Sivas’ın tohumluk patates üretimindeki liderliğine dikkat çeken Çetindağ, şunları söyledi:
“Bu yıl 87 bin dekar patates yemeklik olarak, 23 bin dekarında tohumluk olarak ekildi. Bu sene rekorumuzda ilk aldığımız verilere göre 460 bin ton rekolte bekleniyor. Bu da Türkiye ortalamasına baktığımızda Sivas’ın yine ilk 5’in içinde olacağını gösteriyor. 460 bin ton patateste ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Hasada da az kaldı yavaş yavaş başlayacak. Buradaki patatesin aroması çok güçlü. Çünkü gece ve gündüz sıcaklık farkından dolayı kabuğunun kalın olması, kışa dayanıklı olması ve 1’nci seviye kalitede patates üretiliyor. Üreticiler de diğer illerden buraya geliyor. İnşallah hasadımız ülkemize milletimize hayırlı olur.”




