Ziyaretler, Adana iş dünyasının küresel pazarlardaki etkinliğini artırmaya yönelik güçlü adımlar olarak değerlendirildi. ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mehmet Haştaş ve Aziz Kaya, Sayman Üye Mustafa Yazdıçutan, Yönetim Kurulu Üyeleri Cengiz Yılmaz, Fatih İspir, Vedat Gizer, Yusuf Çelik, Meclis Katip Üyesi Gizem Tuzcu, Meclis Üyeleri Utku Özalp, Ali Can Boğa, Refik Bayram, Eşref Çiçek ve Genel Sekreter Barış Gökhan Topal’dan oluşan heyet; ihracat, ithalat ve yatırım alanlarında temaslarda bulundu.

OYAK Direktörü Turan, Everest  Tırmanışını Başarıyla Tamamladı
OYAK Direktörü Turan, Everest Tırmanışını Başarıyla Tamamladı
İçeriği Görüntüle

Fuar ve görüşmelerde önemli kazanımlar

Avrupa’nın en büyük endüstri fuarlarından biri olan PPMA Total Show 2025, ambalaj makineleri, otomasyon sistemleri, etiketleme teknolojileri ve robotik çözümler gibi alanlarda sektör profesyonellerini buluşturdu. ATO heyeti, fuar süresince birebir iş görüşmeleri yaptı ve Avrupa İşletmeler Ağı aracılığıyla düzenlenen B2B etkinliklerde yer aldı.

Görüşmeler sonucunda Adana iş dünyasına doğrudan katkı sağlayacak somut adımlar atıldı. 35 yabancı firma ile yapılan temasların ardından yıllık 7 milyon 480 bin ABD Doları tutarında dış ticaret hacmi oluştu. Ayrıca, güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren bir Türk firmasının İngiltere’de şube açma kararı aldığı bildirildi. Katılımcı firmalara yönelik yapılan ankette memnuniyet oranı %93,3 olarak kaydedildi.

“Adana için stratejik bir katılım”

ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Haştaş, ziyaretin bölge için önemini şu sözlerle vurguladı:
“Bu ziyaret, Adana’nın üretim kapasitesini uluslararası ölçekte tanıtmak, ihracat potansiyelini artırmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek adına kritik bir adımdır. Yapılan temaslar, bölgemizin küresel ticarette daha güçlü bir aktör olmasına katkı sağlayacaktır.”

Birmingham ve Londra’da temaslar

Birmingham Ticaret ve Sanayi Odası ile yapılan görüşmelerde, iki kurum arasında iş birliğinin güçlendirilmesi konusunda mutabakata varıldı. Bu kapsamda, uluslararası projelerde ortak çalışmalar yapılması, karşılıklı ticaret heyetlerinin düzenlenmesi ve üyelerin desteklenmesi kararlaştırıldı.

Londra’da ise Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ve Ticaret Müşaviri Gözde İnaneri Bakıcı ile görüşülerek, Birleşik Krallık’ın yatırım ortamı ve Brexit sonrası ticaret stratejileri ele alındı. Ayrıca ATO heyeti, Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) ile iş birliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşmanın, Adana iş dünyasının İngiltere pazarına erişimini kolaylaştıracağı ve yeni yatırım kanalları açacağı belirtildi.

Kaynak: İHA