OYAK Çimento’nun Küresel Başarısı:  WCA’dan İSG ve İklim Eylemi Kategorilerinde İki Ödül
OYAK Çimento’nun Küresel Başarısı: WCA’dan İSG ve İklim Eylemi Kategorilerinde İki Ödül
İçeriği Görüntüle

Sarı altın” olarak nitelendirilen üründe bu yıl şiddetli yağışlar nedeniyle rekolte düşerken, tarladaki kilogram fiyatı ise geçen yıla yakın seviyelerde kaldı.

Kent genelinde yaklaşık 61 bin dönüm alanda ekimi yapılan patateste, önceki yıllarda dönüm başına 4-5 ton verim alınırken, bu sezon ortalama 3 ton ürün elde ediliyor. Ürünün kilogram fiyatı ise boyutuna göre 23 ile 25 lira arasında değişiyor.

Hasat sırasında değerlendirmelerde bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yağışların verimi olumsuz etkilediğini belirterek, “Bu yıl patatesten umduğumuz verimi alamayacağız. Dönüme 3 ton, bazı yerlerde 3,5 ton verim alınacak. Fiyatın 23-25 lira olduğu söyleniyor. Hasat bollaştığında fiyatlar eğer böyle giderse çiftçimiz patatesten biraz para kazanacak. İleriki günlerde hasat bollaştığında fiyatlar ne olur bilemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Depolarda hâlâ kışlık patates bulunduğunu ve fiyatların düşük seyrettiğini aktaran Doğan, “Şu an halen kışlık patateslerimiz depolarda. 4 lira, 5 lira, en iyi patates 8 lira, 10 lira. Şu an kışlık patates para etmiyor. Geçen yıl 22-25 Şubat'ta çok kuvvetli bir don meydana geldi. Patateste verim kaybı yaşadık ve hasat bir ay gecikmeli başladı. Patates geçen sene piyasaya girdiğinde fiyat 22 ile 24 lira arasındaydı ancak Haziran ayında 7-8 liraya kadar geriledi. İnşallah bu yıl fiyatlar geçen yılki kadar gerilemez” diye konuştu.

Doğan ayrıca patates ve soğan üreticileri için Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) desteği verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yüreğir ilçesinde 23 dönüm alanda üretim yapan çiftçi Recep Tunç da hasada başladıklarını belirterek, “Rekolte bu sene yağmurlardan dolayı biraz düşük oldu. Normalde 4 veya 5 ton patates almamız lazımken şu an 3 ton alıyoruz. Fiyat da istediğimiz gibi şu an ama kimse sökemediğinden dolayı fiyatlar böyle. 3-5 gün sonra ne olacağını biz bile kestiremiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA