Yaklaşık 110 bin dekarlık alanda gerçekleştirilen üretimden bu yıl 650 bin ton rekolte elde edilirken, tarlalarda kalan son ürünler özenle hasat ediliyor.

Türkiye'nin karpuz ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Adana'da bu sezon hava koşulları üreticinin beklentilerini tam anlamıyla karşılamadı. Yaz aylarında sıcaklıkların istenilen seviyelere ulaşmaması, karpuz tüketimini de olumsuz etkiledi. Talebin düşük seyretmesiyle birlikte sezon boyunca fiyatlar kademeli olarak geriledi.

Hasat sırasında İHA muhabirine konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana'nın Türkiye karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini tek başına karşıladığını belirterek, bu yıl ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 10-15 azaldığını söyledi.

15 Temmuz'un Hafızalara Kazınan Anları Adana'da Sergileniyor
15 Temmuz'un Hafızalara Kazınan Anları Adana'da Sergileniyor
İçeriği Görüntüle

Havaların serin gitmesi nedeniyle hasadın geciktiğini ifade eden Doğan, "Mayıs ayının üçüncü haftasında ilk hasadı yaptık ve ürün piyasaya kilogramı 25 liradan girdi. Şu an siyah çekirdeksiz karpuzun kilogram fiyatı 8 lira seviyesinde. Normal çizgili karpuz ise 9 lira. Adana'da karpuz hasadı yaklaşık 2 hafta sonra tamamlanacak" dedi.

225 dönümlük alanda siyah çekirdeksiz karpuz üretimi yapan üretici Abdullah Pamuk da sezonun sonuna yaklaşıldığını belirterek, "Adana'da karpuz hasadında finale doğru gidiyoruz. Kilogram fiyatı 8 lira civarında. Hava sıcaklıklarının istenilen seviyede olmaması nedeniyle rekolte düştü. Vatandaşlar da bu yıl karpuza beklediğimiz ilgiyi göstermedi" diye konuştu.

Adana'da yaklaşık iki hafta içinde tamamlanması beklenen karpuz hasadının ardından üreticiler, sezonu değerlendirerek gelecek yılın ekim planlamasına başlayacak. Serin hava nedeniyle beklenen tüketim seviyesine ulaşılamayan sezonda, fiyatların da üreticinin beklentisinin altında kaldığı ifade ediliyor.

Kaynak: İHA