Araştırmada ilk sırayı yüzde 26 ile Gaziantep baklavası, ikinci sırayı ise yüzde 14 ile Malatya kayısısı aldı. Listenin açıklanmasının ardından Adanalı kebapçılar ve şehir sakinleri sonuçların gerçeği yansıtmadığını savunarak tepki gösterdi.
Araştırmada Adana kebabının üçüncü sırada yer almasını eleştiren vatandaşlar ve kebap ustaları, listenin eksik ve hatalı olduğunu öne sürdü.
Kebapçı Yaşar Aydın, listenin kendisini şaşırttığını belirterek, “Bizim lobilerimiz zayıf kalıyor” dedi. Aydın, Adana kebabının dünya genelinde yaygın bir lezzet olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Bu işler lobi işidir. Kimin lobisi kuvvetliyse o şehrin, o bölgenin lezzetini ön plana çıkartır. Bu bir gerçektir. Bu lobi işi her yerde var. Dünyada Adana kebap olmayan hiçbir ülke yoktur. Her ülkede Adana kebap vardır. 10 restorandın 7'sinde Adana kebap vardır ve coğrafi değeri en yüksek olan ürün Adana kebaptır. Bizim lobilerimiz zayıf kalıyor.”
Aydın, bazı çevrelerin Adana kebabını geri planda bıraktığını iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Malatya'yı ve kayısıyı seviyorum. Kayısı da listede olsun ama burada sorun Adana kebabın zirvede olmaması. Hakkı teslim etmek lazım. Dünyanın her yerinde Adana kebap zirve ancak bazı lobiler Adana kebabı dışlıyorlar. Biz de bu durumlarda zayıf kalıp, kendi değerlerimizi koruyamıyoruz. Kendi değerimizi korumak için kendi kebapçılarımızı korumamız lazım.”
Şehre kebap yemek için gelen ziyaretçiler de sonuçların doğru olmadığını söyledi. Malatya’dan Adana’ya gelen Buğra Maraş,
“Ben aslen Malatyalıyım ancak benim aklıma da Adana kebap gelir. Adana kebap 1. sırada olmalıydı.” diye konuştu.
Tekirdağ’dan gelen Semih Muştu da araştırmaya tepki göstererek,
“9 saatlik yoldan kebap yemek için geldik. Kayısı güzel bir ürün ama kimsenin durduk yere kayısı yemeye gittiğini düşünmüyorum. Ancak Adana kebap yemek için Adana'ya geliyoruz. Adana kebabın 1. sırada olması gerekiyordu.” dedi.
Adana’ya şehir dışından gelen bir başka ziyaretçi Ahmet Oğuz Taşlı ise,
“Adana kebap 1. sırada olmalı. Benim aklıma kayısı gelmezdi. Adana kebap anlatılmaz, yaşanır. Bin 250 kilometre yoldan geldim ve bu lezzete değdi.” sözleriyle görüşünü paylaştı.





