Sıcaklıkların düşmemesi, kentteki arıların kışlama dönemine geçmesini engelledi. Uzmanlar, normal şartlarda kasım ayına kadar kovanlara çekilmesi gereken arıların sıcak hava nedeniyle hala dışarıda olduğunu, bunun da telef olma oranını artırdığını belirtti.
Adana’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları arıcıları zor durumda bıraktı. Ekim ayı sonunda kışlama dönemine girmesi beklenen bal arıları, 30 dereceyi bulan sıcaklıklar nedeniyle kovanlara çekilmedi. Bu durum, arıların eşek arıları ve kuşlar tarafından avlanma riskini artırırken, üreticiler de endişeli bekleyişini sürdürüyor.
“Arılar bu yıl kışlamaya geçmedi”
Mansurlu bölgesinde 150 kovanla karakovan ve sır balı üretimi yapan Emine Göztaş, “Mansurlu köyünde yıllardır arıcılık yapıyorum. Normalde arılarımız ekim ayı ortası – kasım ayı başında kış uykusuna yatar ama bu yıl yatmadı. Bölgede keven, kamalak, oğul otu ve kekikten beslenen arılarımız bu mevsimde beslenecek bitki bulamıyor. Biz kendi balımızdan ayırıp kovanlara kek yapıyoruz, doğal yöntemlerle arıları besliyoruz. Güneşli hava nedeniyle arılar doğada gezmeye devam ediyor. Bu yıl ilk kez kurbağanın arı yediğini gördüm. Bunun yanında eşek arıları ve kuşlar da arıları avlıyor. Biz yılda bir kez sağım yapıyoruz, balın olgunlaşması ve tüm çiçeklerin karışması için tek sağım oluyor ama sıcaklar nedeni ile arılar kovana girmedi" dedi.
“Sıcaklıklar düşmediği için bu yıl arılar kovana girmiyor”
Bu aylarda arıların kovana girmesi gerektiğine dikkat çeken Veteriner Hekim Teyfik Yüceli, “Halk arasında ’kış uykusuna yatıyor’ denir ama aslında arılar metabolizmalarını yavaşlatarak enerji tasarrufuna geçer. Ancak sıcaklıklar düşmediği için bu yıl arılar kovana girmiyor. Kış arılarının üretilmesi ve kovanda yumurtlama sürecinin başlaması gerekir, bu gerçekleşmezse koloni kayıpları artar. Üreticiler arıları cezbetmek için kek ve ek destekler ile kovanlara yönlendirmeli, mümkünse daha serin yaylalarda kışı geçirmelerini sağlamalı” diyerek uyarılarda bulundu.
Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkilerinin arıcılıkta her geçen yıl daha fazla hissedildiğine dikkat çekerek, sıcaklıkların düşmemesi durumunda arı ölümlerinin artabileceği uyarısında bulundu.





