Yaklaşık 120 hanenin bulunduğu mahallede 7’den 70’e herkes, imece geleneğini yaşatarak hasat ve hurma kurutma sürecine katılıyor. Cennet hurması sezonunun başlamasıyla mahalle adeta devasa bir açık hava üretim alanına dönüştü.

Türkiye’de yaş cennet hurmasının (Trabzon hurması) yaklaşık yüzde 20’sini, kuru hurmanın ise yüzde 50’sini tek başına üreten Minnetli Mahallesi, son yıllarda yaşanan deprem ve büyük orman yangınının ardından devlet desteği ve dayanışma ile yeniden güçlü bir üretim merkezi hâline geldi. Bu yıl yaşanan don nedeniyle rekolte düşse de mahallede yaklaşık 5 bin ton yaş hurma hasadı yapıldı. Sezonun açılmasıyla birlikte evlerin damları, bahçeler ve boş alanlar hurma kurutma noktalarına dönüştü.

5 Yaşından Sonra Büyük Tehlike! Kepçe Kulak Ameliyatında En Doğru Zaman Açıklandı
5 Yaşından Sonra Büyük Tehlike! Kepçe Kulak Ameliyatında En Doğru Zaman Açıklandı
İçeriği Görüntüle

Ata Gelenekleri Yaşatılıyor

Mahallede hurma hasadı ve kurutma işlemleri, yıllardır sürdürülen imece usulüyle gerçekleştiriliyor. Evlerin çatıları kurutma alanına çevrilirken, her evden bireyler üretim sürecine katkı koyuyor. Mahalle sakinlerinden Havvane Uzun, uzun yıllardır hurma soyduklarını belirterek, "Zevkli ve keyifli bir iş. Yılda bir kez 20 gün boyunca uğraşıyoruz. Bugün yeğenime hurma soymaya yardıma geldim" dedi.

Yöre halkından Şevket Uzun ise hurma üretiminin ekonomik değerine dikkat çekerek, "Köyümüz açısından çok iyi bir gelir kaynağı. Deprem ve yangın bölgesi olsak da bir imtihandan geçiyoruz. Daha önce köyün bir geçim kaynağı yoktu. Şu an ise çok güzel bir gelir kapısı oluştu" diye konuştu.

Gençlerden Elif Uzun da hurmanın imeceyle işlendiğini belirterek, "Köyümüzün geçim kaynağı hâline geldi. Ekonomi açısından ekstra bir kapı açtı. Memnunuz" ifadelerini kullandı.

“Herkes Üretime Katılıyor”

Minnetli Mahallesi Muhtarı İzzet İnce, 500 rakımlı bölgede yoğun şekilde cennet hurması üretildiğini söyleyerek üretimin ekonomik etkilerini şöyle anlattı:
"Pandemi, orman yangını ve deprem sonrası halkımız hayata bağlı ve mücadeleci. Önceden hurmayı yaş olarak satıyorduk, şimdi kendimiz işleyerek pazara sunuyoruz. Şu an dalında kilogramı 30-35 TL iken, işlenip kurutulduğunda kilosu 400-500 TL'ye satılıyor. 120 haneli mahallemizde hemen hemen herkes üretim yapıyor. Don olayı olmadan önce yıllık 5 bin ton üretim vardı, bu yıl biraz düştü ama yine de köyümüz için güzel bir gelir kaynağı. Kozan merkezde de hurma oluyor ama rakım yüksek olunca kalite farklı oluyor" dedi.

Hasat yapan Gülay İnce ise üretimin mahalleye kattığı değeri şu sözlerle anlattı:
"46 yaşındayım. Hurma topluyorum, hem kurutuyorum hem topluyorum. Köyümüzün kalkınması için komşularla imece usulü çalışıyoruz. Getirisi güzel. Bu yıl önceki yıllara göre biraz geride ama köyümüz hurma sayesinde kalkınıyor" dedi.

Kaynak: İHA