Halk arasında çintar olarak da bilinen mantarı toplamak için ormanlara akın eden vatandaşlar, son 15-20 yılın en verimli sezonlarından birini yaşadıklarını söyledi. Kilogram fiyatı 300 liraya ulaşan mantarın bir bölümü kışlık olarak saklanırken bir bölümü de pazarlarda satışa sunuluyor.
Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Kızlarsekisi Mahallesi’ndeki kızılçam ormanları, sonbahar yağışlarıyla birlikte kanlıca mantarının bereketine sahne oldu. Yağışların ardından toprağın altından çıkan mantarlar, bölge sakinlerini sevindirdi.
Aileleriyle birlikte ormanların yolunu tutan vatandaşlar, çam ağaçlarının altındaki kuru dalların arasında yetişen mantarları büyük bir özenle topluyor. Hem sofralarını zenginleştirmek hem de gelir elde etmek isteyen vatandaşlar, topladıkları mantarların bir kısmını kış aylarında tüketmek üzere saklıyor, kalanını ise pazarlarda satışa çıkarıyor.
“20 yıldır böyle bir yağmur görmedik”
Ailesiyle birlikte mantar toplayan mahalle sakinlerinden Ali Gök, bu yılki yağışların mantar verimini önemli ölçüde artırdığını belirterek, son yıllarda böylesine bol bir sezon yaşamadıklarını söyledi.
Gök, “Bu sene yağmurlar çok güzel yağdı. 20 yıldır böyle bir yağmur yoktu. Kanlıca mantarları her yerden adeta fışkırdı. Doğadaki nimetler insanlara bol bol sunuldu. Bu bolluk en az 15-20 yıldır yoktu, mantar çok nadir çıkıyordu. Bu sene hem çok kaliteli hem de bol. Mantar toplamanın mesaisi yok. Akşam olduğunda bırakıyorsun. Bulması o kadar keyifli ki hangi ormana gittiğini bile unutup kendini kaybedebiliyorsun” dedi.
“Bizim avımız bu, mantar avı”
Mantar toplamanın kendisi için bir tutku olduğunu dile getiren Gök, ormanda tek bir noktada çok sayıda mantara rastlayabildiklerini ifade etti.
Kuru çam dallarının altından çıkan mantarların hem taze hem de kaliteli olduğunu belirten Gök, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir yerde 5-6, bazen 10 tane birden buluyorsun. Çok güzel, kaliteli ve taze mantarlar var. Bizim avımız bu, mantar avı. Ben kendim mantarları satmıyorum, akrabalarımıza ve evimize gelen misafirlere ikram ediyoruz. Piyasada kilogramı 300 TL”
Zehirli mantarlara karşı uyardı
Ormanlarda yenilebilir türlerin yanı sıra zehirli mantarların da bulunduğuna dikkat çeken Ali Gök, mantar toplamanın bilgi ve tecrübe gerektirdiğini vurguladı. Vatandaşların türünü tanımadıkları mantarları kesinlikle tüketmemeleri gerektiğini belirten Gök, doğanın korunması konusunda da uyarılarda bulundu.
Gök, “Mantarların arasında çok zehirli olanlar da var. Hangi mantarın yenileceğini bilmek şart. Bilmiyorsanız mantardan uzak duracaksınız. Ormanda, insanı kısa sürede öldürebilecek mantarlar da var. Kanlıca mantarının faydası anlatmakla bitmez. Bu bölgede böreği yapılır, birçok yemekte kullanılır. Dikkatli toplarsanız doğada yeniden çıkar. Ancak ormanı talan eder gibi toplarsanız bir daha mantar bulamazsınız” ifadelerini kullandı.





