Toplantıda barınak ve doğal yaşam alanlarının standartlarının yükseltilmesi, kısırlaştırma çalışmalarının hızlandırılması ve belediyelerin sorumluluk alanlarındaki hayvanların bakım süreçlerinin iyileştirilmesi konuları ele alındı.
Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Ercan Çiçek, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Vali Mustafa Yavuz, daha önce başlatılan çalışmaların göreve başladığı günden bu yana ilgili kurumlarla birlikte sürdürüldüğünü belirterek, bundan sonraki süreçte de aynı kararlılığın devam edeceğini ifade etti.
Vali Yavuz, “Belediyelerimize, kaymakamlarımıza, il müdürlüklerimize ve bu sürece katkı sunan sivil toplum kuruluşlarımıza çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Sokakta sahipsiz olarak yaşayan hayvanlarımızın barınaklara ve doğal yaşam alanlarına alınması konusunda hepiniz önemli bir gayret ortaya koydunuz ve bugün belirli bir noktaya geldik.” diyerek bundan sonraki süreçte öncelik verilmesi gereken temel konulara dikkat çekti.
Barınaklarda standartların yükseltilmesi hedefleniyor
Kış şartlarının yaklaşmasıyla birlikte barınaklar ve doğal yaşam alanlarında yaşayan hayvanların daha sağlıklı ve güvenli koşullarda hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Vali Yavuz, “Yaz dönemini geride bırakıyoruz, kış şartlarına yaklaşıyoruz. Bu nedenle buralarda yaşayan hayvanlarımızın daha sağlıklı ve güvenli koşullarda hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli tedbirleri almamız gerekiyor. Yağmur, çamur ve rüzgârdan korunmaya; su ve beslenme imkânlarından yeşil alanlara, temizlikten veterinerlik hizmetlerine kadar hayvan refahını esas alan bütün unsurlarda standardı yükseltmeliyiz. Sonuçta bu hayvanlar bize emanet.” dedi.
Kısırlaştırma çalışmalarına hız verilecek
Toplantıda kısırlaştırma çalışmalarına da dikkat çeken Vali Mustafa Yavuz, sahipsiz hayvan popülasyonunun kontrol altına alınması açısından konunun öncelikli gündem maddelerinden biri olması gerektiğini söyledi.
Vali Yavuz, “Bu meseleyi artık gündemimizin ilk sıralarına almamız gerektiğini düşünüyorum. Hayvanlarımız bazen üç, beş, altı, hatta yedi yavru dünyaya getiriyor. Vatandaşlarımız bunlardan bir veya ikisini sahiplenirken diğerleri ne yazık ki sokağa bırakılabiliyor. Bu durum da hem sokaklarda sahipsiz hayvan popülasyonunun artmasına hem de hayvanların daha sağlıksız koşullarda yaşamalarına neden oluyor.” diyerek bundan sonraki süreçte odaklanmaları gereken temel konuların “Barınak ve doğal yaşam alanlarının tamamlanması, mevcut alanların standartlarının yükseltilmesi ile kısırlaştırma çalışmalarının hızlandırılması.” olduğunu vurguladı.
Belediyelere çalışmalarını tamamlama çağrısı
Barınak veya doğal yaşam alanı konusunda eksikleri bulunan belediyelerin çalışmalarını bir an önce tamamlaması gerektiğini belirten Vali Yavuz, mevcut alanlarda da hayvanların yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Vali Mustafa Yavuz; “Mevcut barınak ve doğal yaşam alanlarımızda ise güvenlik, hayvan refahı, yaşam koşulları, beslenme ve veterinerlik hizmetleri başta olmak üzere gerekli iyileştirmeleri yapmalıyız. Kısırlaştırma konusunda da sahipli veya sahipsiz hayvan ayrımı yapmadan, bu sorunun kaynağına yönelik kalıcı bir çalışma yürütmemiz gerekiyor.” dedi.
“Hedef sayıya ulaştık”
Kurul olarak daha önce belirlenen hedef sayıya ulaşıldığını da ifade eden Vali Mustafa Yavuz, buna rağmen belediyelerin ihbarlar ve saha taramaları doğrultusunda hayvanları toplamaya devam ettiğini belirtti.
Vali Yavuz, “Bu hedefin belirlenmesi ve sürecin başlatılması daha önceki dönemde gerçekleşmişti. Ancak hedef sayıya ulaşılmış olmasına rağmen belediyelerimiz sahada gerek ihbarlar gerekse saha taramaları üzerinden hayvanları toplamaya devam ediyor. Özellikle Büyükşehir Belediyemizin barınağındaki kapasitenin oldukça yoğun olduğunu değerlendiriyoruz. Bu nedenle ilçe belediyelerimizin barınak ve doğal yaşam alanlarıyla ilgili çalışmalarını bir an önce tamamlamaları ve Büyükşehir Belediyemizin barınağında bulunan ilçelerine ait hayvanları kendi ilçelerindeki uygun alanlara almaları önem arz ediyor. Böylece hem ilçelerimiz kendi sorumluluk alanlarındaki hayvanların bakım ve rehabilitasyon süreçlerini daha etkin şekilde yürütecek hem de Büyükşehir Belediyemizin barınağındaki yoğunluk azalacak. Bu da doğrudan hayvan refahının yükselmesine katkı sağlayacaktır.” dedi.
Yeni hedef: İyileştirme ve sürdürülebilirlik
Gerçekleştirilen çalışmaların bundan sonraki süreçte iyileştirme, takip ve sürdürülebilirlik aşamasına taşınmasının hedeflendiğini belirten Vali Yavuz, kurumlar arasındaki iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Vali Mustafa Yavuz konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Bugüne kadar ortaya koyduğunuz çalışmalar ve gösterdiğiniz gayret için hepinize tekrar teşekkür ediyorum. Gerçekten hızlı bir şekilde bu meseleyi hem vatandaşlarımızın can güvenliği hem de hayvanlarımızın yaşam ve refahı açısından önemli bir gündem maddesi hâline getirdik. Bundan sonraki süreçte de aynı iş birliği ve kararlılıkla çalışarak hem vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini hem de bize emanet olan hayvanlarımızın yaşam koşullarını daha iyi bir noktaya taşıyacağımıza inanıyorum.”
Toplantı, Vali Mustafa Yavuz’un konuşmasının ardından kurul üyelerinin değerlendirme ve önerilerini paylaşmasıyla devam etti.




