CEMRE BAYRAK

Hayvancılıktan para kazanamadığı için küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını satıp kente gelenlerin sayısında büyük artık olduğunu belirterek, bu göçün önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Köse, “Süt 10,5 liradan köylüden toplanıyor. Ancak fazla ineğiniz varsa bir tankta sütünüzü soğutuyorsanız 13,50'ye satabiliyorsunuz. Bu rakamlarla bile köylünün para kazanması mümkün değil. Bu işten para kazanamayan hayvanlarını kestirip, kente göçüyor. Köyden kente göç önlenmeli ve hayvan yetiştiricilerine kendi bölgelerinde kalacak imkanlar tanınmalı. Süt ve et amacıyla üretilen bütün hayvanlar üreticilerine para kazandırmalı ki bu işi yapmaya devam etsinler. Para kazanmazlar ise bu işi yapmazlar. Beraberinde köyden kente göçüşü körüklemiş olursunuz. Geçtiğimiz yıllarda gördük ki hayvancılığı bırakan insanlar tekrar bu işe dönmüyorlar” dedi.

“HAYVANCILIĞI BIRAKMAK ZORUNDA KALIYORLAR”

Hayvansal proteinlerin insanlar için büyük önem taşıdığını ifade eden Köse, şu açıklamalarda bulundu: “Eskiden kuzusu, oğlağı ve buzağısı üşümesin diye yataklarına koyanlar, bugün para kazanamadıkları için hayvancılığı bırakmak durumunda kalıyorlar. İnsanlarımızı bu işten bıktırırsak yani bu işi bırakırlarsa tekrar dönmeyecekleri kesin. Çünkü çok zor bir iş bu… Yoğun bir çelişki de köylümüz üreticimiz ürettiğini ucuza satıyor ama bir iki ay önce yani süt 11.50 iken 180-200 lira olan kaşar peyniri, süt 13,5 lira olunca 400 450 liradan satılıyor. İnsanlar da alıp tüketemez duruma geldi.”

HAYVANCILIKTA PROJELER UZUN VADELİ YAPILIR

Bir ülkede hayvancılığın gelişip kalkınması için uzun vadeli projelerin gerektiğini anlatan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Herkesin bileceği üzere süt ve süt ürünleri daha doğrusu hayvansal proteinler insan beslenmesinin olmazsa olmazıdır. Halkımızın yeterli ve dengeli beslenebilmesi için üreticimizin bu işi ucuza üretmesini ve de aynı zamanda para kazanmasını sağlamak zorundayız. Bunun için en büyük girdi olan yemi ucuzlatmak ve desteklemeleri artırmak gerekmektedir. Hayvancılıkta projeler uzun vadeli yapılır. ‘Etimiz yok et getirelim sütümüz fazla süt satalım ertesi gün sütümüz azaldı süt alalım’ gibi tutumlar bu işi çıkmaza götürür. Süt üreticileri süt ineklerini kestirirlerse ki şu anda bu yapılıyor. Hayvancılığımızı rayına oturtmak uzun zamanınız alır. Çünkü akşamdan sabaha düzeltilebilecek işler değil. Bir ineğin doğum yapması için minimum 2 yıl gerekiyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Editör: Cemre Bayrak