Cuma günü başlayan ve Adana’nın belirli bölgelerinde tüm hafta sonu etkisi altına alan dolu yağışı, 20 bini dönümü aşkın tarım arazilerinde hasara neden oldu. Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, “Bizlere, Adana Tarım Platformu ve Ziraat Odalarına gelen sıkıntılarda ciddi bir masraf yaptıktan sonra ve henüz pazarlamaya girmeden önce böyle bir durum yaşanması çiftçiyi çok zor durumda bıraktı. Tam artık pazarlamaya girecek, masraflar karşılanacak derken ciddi bir mağduriyet doğdu” dedi.

BORÇLAR ERTELENMELİ

Kuraklık Ayçiçeği Rekoltesini Yüzde 50’den Fazla Düşürdü Kuraklık Ayçiçeği Rekoltesini Yüzde 50’den Fazla Düşürdü

İncefikir, “Bu noktaya gelmiş üreticilere, çiftçilere TARSİM’in ve Tarım Orman Bakanlığının tespitleri sonrasında yardım edilmesi gerekmektedir. Üreticiler şu an hem masraflarını ödemeyecek hem de gelecek senenin sermayesini çıkaramayacak duruma gelmiştir. Üretime devam etmelerini sağlayacak sermaye bulunamazsa sürdürebilirlik tarımda da üretimi sekteye uğratacaktır. Dolayısıyla TARSİM’in burada çok duyarlı davranıp üreticilerimize katkı sağlaması gerekiyor.  Onun dışında bu denli mağdur olmuş doludan çok ciddi yara almış bu üreticilerimizin Ziraat Bankası’na olan borçlarının bir şekilde ertelenmeli ve de yapılandırılmalı” diye konuştu.  

ÜRETİCİ MAĞDUR OLDU

Üreticilerin ciddi bir şekilde mağdur olduğunu dile getiren İncefikir, “Böyle bir dönemde bu hasar oluştu ki, arz talep dengesinin bozulduğu bir dönemde oluştu. Üretici ihracatta ciddi sıkıntısı yaşarken bir de doludan ötürü mağdur oldu. Üreticilerin en çok ihracat yaptığı iki ülkenin Rusya ve Ukrayna'nın savaşta olması da bir şekilde ihracatı sekteye uğrattı. Arz talep dengesinin bozulduğu, ihracatın sıkıntıya girdiği bu dönemlerde bir de üreticiler şiddetli yağışlar sonrasında mağdur oldu” ifadelerini kullandı.

Muhabir: CEMRE BAYRAK