Ekonomim'den Canan Sakarya'nın haberine göre AK Parti’nin Hayvan Hakları Kanunu'nda yapılacak değişikle sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulması konusunu gündemine aldığı, söz konusu kanun teklifinin meclis kapanmadan önce yasallaştırılmasının planlandığı iddia edildi. Yapılan çalışmada; belediyelerin barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek kuracakları internet sitesinde sahiplendirmeleri için ilan yayınlayacağı, köpeklerin fotoğraflarının internet sitesinde belirli bir süre bekletileceği, sahiplendirilen köpeklerin çip takılarak takip edileceği, 30 gün içerisinde sahiplenilmeyen köpeklerin enjeksiyon ile uyutulacağı ileri sürüldü.

Whatsapp Görsel 2024 05 22 Saat 13.56.03 Cd53B072

HER CANLININ YAŞAMA HAKKI VARDIR

Konuyla ilgili olarak cukurovametropol.com.tr’ye konuşan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Bu konu henüz sadece bir iddia fakat bir veteriner hekim olarak şunu söyleyebilirim ki, her canlının yaşama hakkı vardır. Bizler eğitimimizi yaşatmak üzere aldık. İnsan eliyle çoğalmalarına neden olduğumuz köpeklerin kesinlikle uyutulmasının yanında değilim. Ayrı yasa çıkmadan önce Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ile iletişime geçip görüş alınmalı ve bilimsel temellerin atılması gereklidir” dedi.

KISIRLAŞTIRMA ŞART

Başkan Köse, “Veteriner hekimler, hayvan acı çektiğinde, hastalık veya yaralanmadan iyileşme umudu çok az olduğunda veya hiç olmadığında hazırladığı rapor ile ancak yaşamı sona erdirebilir. Köpeklerin popülasyonunun artmaması için uyutma bir çözüm değil, bunun önüne ancak ve ancak kısırlaştırma yöntemiyle geçilebilir” diye konuştu.

YETERLİ ALT YAPI YOK

Adana’da Ev ve İş Yerlerine Ateş Eden 2 Kişi Yakalandı Adana’da Ev ve İş Yerlerine Ateş Eden 2 Kişi Yakalandı

Belediyelerin söz konusu durum için yeterli alt yapıya sahip olmadığına değinen Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Belediyelere ait barınaklarda yeterli alt yapı mevcut değil. Farz edelim ki belediyelerin şu anda sokaklardan toplayabileceği ve bir ay süreyle barındırabileceği 300-500 hayvanlık yeri var. Havyaları barınağa götürdük ve bir ay beklettik, sahiplenilmeyince uyuttuk. Sonra tekrar topladık, uyuttuk derken bu iş yılda 3-5.000 hayvanı geçemez. Hayvanlar bu sürede üremeye devam edecekler. Sorunu bu şekilde çözemeyiz. Belediyeler kısırlaştırma merkezi kurup, yeterli sayıda veteriner hekim ve yardımcı personel istihdam ederek, tıbbi ve etik kurallara uygun kısırlaştırma seferberliği başlatmalıdır” ifadelerini kullandı.

Muhabir: CEMRE BAYRAK