Türkiye genelindeki camilerde 25 Temmuz Cuma günü okunması için yayımlanan hutbede, Gazze’de yaşanan insanlık trajedisine dikkat çekildi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan hutbede, İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırıları “bugünün ashâbü’l-uhdûd’u siyonist zalimlerdir” ifadesiyle tanımlandı.
Kur’an-ı Kerim’de geçen Ashâbü’l-Uhdûd kıssasına atıf yapılan hutbede, Gazze’de kadın, çocuk, yaşlı demeden sivillerin hedef alındığı vurgulanarak, “İnsanlık tarihinin en acımasız katliamı işleniyor. Kardeşlerimiz bir lokma ekmeğe, bir damla suya muhtaç bırakılıyor. Teslim olmaya ya da vatanlarını terk etmeye zorlanıyorlar” denildi.
Hutbede, yaşanan zulme karşı sessiz kalınmaması gerektiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Gazze, sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için bir imtihan yeridir. Gazze, insanlığın onur sınavıdır. Dini, ırkı ve rengi ne olursa olsun herkesin bu zulme karşı durması ve barış için mücadele etmesi gerekmektedir.”
Hz. Muhammed’in “İnsanlar zalimin zulmünü görür de ona engel olmazsa, Allah’ın onları genel bir azaba uğratması kaçınılmazdır.” hadis-i şerifine yer verilen hutbede, zulme karşı durmanın dini ve insani bir sorumluluk olduğu vurgulandı.
“YALNIZCA DUA YETMEZ, ZALİMİN EKONOMİSİNİ BESLEYEN ÜRÜNLERİ BOYKOT ETMEK DE AHLAKİ BİR GÖREVDİR”
Hutbede Müslümanlara düşen görevlerin yalnızca dua ve yardım olmadığının altı çizilerek, ekonomik boykot çağrısı da yapıldı:
“Zalimin ekonomisini besleyen ürünleri boykot etmek imanımızın ve insanlığımızın gereğidir. Alışveriş tercihi sadece ticari değil, aynı zamanda vicdani ve ahlaki bir duruştur.”
ORMAN YANGINLARINA KARŞI UYARI: “KÜÇÜK BİR İHMAL BÜYÜK FELAKETLERE NEDEN OLUYOR”
Hutbenin sonunda ise yaz aylarında artan orman yangınlarına karşı uyarılarda bulunuldu. Özellikle ormanlık alanlarda ateş yakılmaması, cam şişe ve benzeri maddelerin doğaya atılmaması istendi.
İki gün önce orman yangınlarını söndürmeye çalışırken hayatını kaybeden görevlilere rahmet dilenen hutbede, Allah’tan milletin ve ümmetin her türlü felaketten korunması temennisinde bulunuldu.





