Cizre’ye özgü geleneksel bir tatlı olan Bırınczer, özellikle düğün, sünnet ve mevlidi şerif programlarında sofraların baş köşesinde yer alıyor. Kürtçe’de “pirinç” anlamına gelen “bırınc” ve “sarı” anlamındaki “zer” kelimelerinden adını alan tatlı, “sarı pilav” olarak da biliniyor. 2023 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 1509 mahreç numarasıyla tescillenen Bırınczer, artık sadece yerel mutfakta değil, ulusal gastronomi literatüründe de yer alıyor.
Tatlı, pirincin yıkanıp tencerede orta ateşte 15-20 dakika pişirilmesiyle başlıyor. Tercihe göre ayçiçek yağı eklenip karıştırıldıktan sonra şeker ve baharatlar ilave ediliyor. Karışım kaselere dökülüp soğumaya bırakılıyor; oda sıcaklığında veya buzdolabında 5-6 saat bekletildikten sonra servis ediliyor.
Cizre Yafes Aile Destek Merkezi, açtığı aşçılık kurslarıyla yöresel yemeklerin tanıtımını ve aktarımını hedefliyor. Kurs kapsamında geleneksel lezzetler hem teorik bilgilerle hem de uygulamalı olarak öğretiliyor. Böylece bölge mutfak kültürü günümüzde yaşatılmakla kalmıyor, gelecek kuşaklara da aktarılıyor.
ADEM yöneticisi Hayriye Gönül Yalazan, kurs kapsamında yöreye ait patenti alınmış bir lezzeti yaptıklarını belirterek, “Bırınczerin iç malzemeleri maliyet açısından uygun, lezzeti hafif ve düğünlerimizin vazgeçilmez tatlarından biri” dedi.
Kursiyerlerden Nurhüda Pamukçu, Bırınczer’in sofralarının baş köşesinde yer aldığını ifade ederek, “Cizre'nin yüzyıllardır süren mutfak kültürünün en tatlı miraslarından biri. Düğünlerden bayramlara, özel günlerden misafir sofralarına kadar hayatımızın en değerli anlarında yer alıyor. Rengi, kokusu ve tadıyla Cizre'nin misafirperverliğini yansıtıyor” diye konuştu.
Büşra Külter ise tatlının yöreye ait olduğunu belirterek, “Genellikle düğünlerde, nişanlarda ve özel yemeklerde olmazsa olmazımızdır. Kürtçe 'Bırınczer', Türkçe’de 'zerde tatlısı' olarak geçiyor. Akşamdan pişirip soğuk olarak tüketiyoruz; buzdolabında bir hafta boyunca taze kalabiliyor” ifadelerini kullandı.




