Barut, elektronik denetim sistemlerinin temel amacının gelir elde etmek değil, trafik kazalarını ve can kayıplarını önlemek olması gerektiğini vurguladı.

Adana HiltonSA’dan Çukurova Gastronomisine Yeni Vizyon
Adana HiltonSA’dan Çukurova Gastronomisine Yeni Vizyon
İçeriği Görüntüle

TBMM Başkanlığı’na İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi sunan Barut, Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS), Plaka Tanıma Sistemleri (PTS), ortalama hız ihlal tespit sistemleri ile sabit ve mobil radar uygulamalarına ilişkin çeşitli sorular yöneltti.

“Yurttaşlar şikayetçi”

Trafik güvenliğinin sağlanması ve can ile mal kayıplarının azaltılması açısından denetimlerin önemine dikkat çeken Barut, elektronik sistemlerin yaygın şekilde kullanıldığını ancak uygulamalara ilişkin vatandaş şikâyetlerinin de bulunduğunu söyledi.

Barut, “Trafik güvenliğinin sağlanması, can ve mal kayıplarının azaltılması ve trafik kurallarına uyulmasının teşvik edilmesi amacıyla trafik denetimleri büyük önem taşıyor. Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS), Plaka Tanıma Sistemleri (PTS), ortalama hız ihlal tespit sistemleri, sabit ve mobil radar uygulamaları; trafik ihlallerinin tespit edilmesinde yaygın biçimde kullanılıyor ama yurttaşlar bazı konularda çok şikayetçi. Bunların gözetilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Amaç gelir değil önlemdir”

Elektronik denetim sistemlerinin trafik güvenliğini artırmak amacıyla kullanılması gerektiğini belirten Barut, sistemlerin çalışma biçimine ilişkin şikâyetlerin de dikkate alınmasını istedi.

Barut, “Sistemlerin kurulduğu noktaların ve hız sınırlarının yeterince görünür olup olmadığı, sürücülerin etkin biçimde bilgilendirilip bilgilendirilmediği, hız sınırlarında ani ve gerekçesiz değişiklikler bulunup bulunmadığı, cezaların tebliğ süreçleri, teknik hata iddiaları ve vatandaşların itiraz mekanizmalarına erişimi konusunda şikayetler artıyor. Trafik denetimlerinin temel amacının gelir elde etmek değil, kazaları ve can kayıplarını önlemek olması gerektiği ortadıdır. Bu nedenle elektronik denetim sistemlerinin bilimsel, şeffaf, ölçülü ve denetlenebilir biçimde işletilmesi; vatandaşların haklarının korunması ve trafik güvenliğinin güçlendirilmesi bakımından önem taşımaktadır. Tüm bunların gözetilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

EDS ve radarlarla ilgili soru önergesi

Barut, soru önergesinde Türkiye genelinde kullanılan elektronik denetim sistemlerinin sayısı, elde edilen ceza gelirleri ve vatandaşların yaptığı itirazlara ilişkin bilgilerin açıklanmasını istedi.

Yeni Parti Adana Milletvekili Ayhan Barut’un önergesinde yanıt bekleyen sorular şöyle sıralandı:

  1. Türkiye genelinde aktif olarak kullanılan EDS, PTS, ortalama hız ihlal tespit sistemi, sabit radar ve mobil radar sayısı kaçtır? Bu sistemlerin illere göre dağılımı nedir?
  2. Son 5 yılda Trafik polisi ve fahri fahri trafik müfettişlerinin yazdığı trafik cezaları nedeniyle tahsil edilen toplam ceza geliri ne kadardır? Bu gelirin yıllara göre dağılımı nedir?
  3. Son beş yıl içinde elektronik denetim sistemleri aracılığıyla tahsil edilen toplam ceza geliri ne kadardır? Bu gelirin yıllara göre dağılımı nedir?
  4. Son beş yıl içinde elektronik denetim sistemleri kaynaklı cezalara yapılan toplam itiraz sayısı nedir? Bu itirazların kabul ve reddedilme oranları yıllara göre nasıldır?
  5. Hatalı plaka okuma, yanlış hız ölçümü, sistem arızası veya teknik hata nedeniyle iptal edilen ya da düzeltilen ceza sayısı kaçtır?

Barut, elektronik denetim uygulamalarının trafik güvenliğine katkı sunması için sistemlerin denetlenebilir ve şeffaf şekilde işletilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: BÜLTEN