Geçen yıla göre yüzde 30 artış beklenen rekoltenin, hava şartlarının etkisiyle yüzde 50 oranında düşeceği öngörülüyor.

“Aşırı sıcaklar incirleri döktü”

İncir üreticisi Mesut Şanlı, bu yıl rekoltenin ciddi oranda azaldığını belirtti. Sıcaklıklar başlamadan önce ağaçlardaki meyve durumunun oldukça iyi olduğunu ifade eden Şanlı, “Geçen yıla göre bu yıl rekoltede yüzde 30 civarında bir artış bekliyorduk. Fakat sonradan mevsim normallerinin üzerinde aşırı sıcaklar olmasından dolayı incirlerimizin yarısı döküldü. Hasatta bu yıl yüzde elli oranında düşüş bekliyoruz. Ağaçlarda incir seyrek olmasından dolayı ise bu yıl kalite, geçen yıla göre daha iyi olmasını bekliyoruz” dedi.

“200 ağaçtan 8 ton incir bekleniyor”

Şanlı, 20 dönüm alana kurulu incir bahçesinde 200 adet Bursa siyah incir ağacı bulunduğunu belirterek, geçen yıl 15 ton olan verimin bu yıl 7-8 ton civarına düşmesini beklediklerini söyledi. Şanlı sözlerini şöyle sürdürdü:

“20 dönüm arazide kurulu bahçemizde 200 adet incir ağaçlarımız var. Havalar bu yıl oldukça sıcak geçti. Aşırı sıcaklar ve erkek incirin olmamasından dolayı geçen yıla göre yüzde elli düşüş olacak. Fakat kalanlarda daha büyük ve iri olacak. Geçtiğimiz yıl 15 ton civarında siyah incir hasadı yapmıştık. Bu yıl 7-8 ton arasında kalacak. Aşırı hava sıcaklığının yanında poyrazlar gündoğumundan esti. Bir de tohumlama yaptığımız erkek incirler erken kurudu. Yerine yenisini asamadık. Dolayısı ile incirlerin dökülmesine neden oldu. Dolayısı ile meyve az olacak.”

“Her şey doğal, gübre bile organik”

Şanlı, bahçesinde tamamen doğal yöntemler kullandığını vurgulayarak şöyle konuştu:

Garanti BBVA ve Boğaziçi Üniversitesi İş Birliğiyle Kadın Girişimciler Akademisi Adana’ya Geliyor
Garanti BBVA ve Boğaziçi Üniversitesi İş Birliğiyle Kadın Girişimciler Akademisi Adana’ya Geliyor
İçeriği Görüntüle

“İncirlerimize kesinlikle fenni gübre vermiyoruz. Hayvan gübresi ile besleme yapıyoruz. Her şey doğal. Ürünlü 800 rakımlı bir köydür. Bursa siyah incir ağacı olan incir ağaçlarımız bölgemize zaten yıllar önce uyum sağladı. Lezzet ve tat olarak kalitesi tartışılmaz. Aroması muhteşemdir. 7-8 tanesi bir kilogram gelmektedir. Ürünlü köyümüzde rekoltede sadece bizde değil, yerli incirlerde de aynı şekilde rekoltede düşüş vardır. Aşırı sıcaklar maalesef bizi çok etkiledi. Yüzde 30 civarında rekolte de artış beklerken, yüzde 50 düşüş yaşadık.”

İncir hasadının 15 Ağustos’ta başlayacağını aktaran Şanlı, hasat döneminin Eylül sonuna kadar, yaklaşık 40-45 gün süreceğini ifade etti.

Kaynak: İHA