Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, ’Akdeniz meyve sineği’ne karşı da kent genelinde yoğun bir çalışma programı başlattı. 260’dan fazla bitki türüne zarar veren ve sıfır toleranslı olan Akdeniz meyve sineği’ ile mücadele kapsamında bin 800 üreticiye 30 bin litre ‘böcek cezbedici hidrolize protein’ dağıtacak olan ekipler, Mersin’de bu sorunu çözmek için kararlı.

Daha az kimyasal kullanarak ürünlerin sağlıklı kalmasını da sağlayan böcek cezbedici hidrolize protein yöntemi sayesinde çiftçiler zamandan ve enerjiden de tasarruf sağlıyor. Üreticiler, böcek cezbedici hidrolize proteini insektisitle birlikte karıştırıp narenciye ağaçlarına zehirli yem kısmi dal ilaçlama yöntemi ile uygulayabiliyorlar.

“Üreticilerin yüzü bu desteklerle gülüyor”

Akdeniz ilçesine bağlı Hebilli Mahallesi’nde yapılan dağıtımda konuşan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında ziraat yüksek mühendisi olarak görev yapan Özgür Güldoğan, “Akdeniz meyve sineği 260’dan fazla bitki çeşidine zararlı olan ve yetiştiricilikte toleransı sıfır olan bir zararlı. Bu zararlıyla mücadele kapsamında narenciye üreticilerimize cezbedici hidroloji protein dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Bu hidrolize protein ile birlikte insektis kullanarak üreticilerimiz ağaçlarına zehirli yem kısmi dal ilaçlama yöntemiyle ağaçlarına kullanabiliyorlar. Bu kullanım sonucunda yetiştirdikleri ürünlerde hem zamandan hem enerjiden hem işçilikten tasarrufun yanı sıra aynı zamanda da daha az kimyasal kullanarak ürün yetiştirmiş oluyorlar” dedi.

Doğanın Renk Cümbüşü Mest Etti Doğanın Renk Cümbüşü Mest Etti

Proje kapsamında bin 800 üreticiye 30 bin litre hidrolize protein dağıtacaklarını kaydeden Güldoğan, “Bu zararlıyla mücadele etmek çok zor. Bu mücadelede bizim destek olmamız onları mutlu ediyor. Bizim desteklerimizle ürünlerini ihracata uygun ve kaliteli yetiştiriyorlar” diye konuştu. Ürünleri zararlılardan korumanın da ayrı bir maliyet olduğunu aktaran Güldoğan, “Ürünlerin üretilmesinin zor olduğu bir dönem yaşıyoruz. Girdi maliyetleri oldukça yüksek, özellikle bu proteini dağıtma sebeplerimizden bir tanesi de bu yöntemle hem işçilikten hem zamandan hem enerjiden tasarruf etmeleri” diyerek, üreticilerin yüzünün bu destekler sayesinde güldüğünü belirtti.

Üretici desteklerden memnun

Akdeniz meyve sineği nedeniyle uzun zamandır çok sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen üretici Hüseyin Göktaş, “Benim bin tane şeftali ağacım vardı, bu sinek yüzünden söktüm. Baş edemedim ilaç vermeyle. Bu sineğe bir çare bulmamız lazım. Portakal meyvelerimiz, armut, üzüm aynı halde. Çok zararını çektik. Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Umarım buna bir çare bulurlar. Bizde yetiştirdiğimiz meyvelerimiz çöpe atmayız” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: iha