Adana’da 56 yaşındaki Gönül Tekin, bir yıl önce kardeşinin oturduğu apartmanın, teras katindeki boşluktan düşüp hayatını kaybetti. Kaymakamlık, ihmalde sorumluluğu bulunan, belediye görevlileri hakkında soruşturma izni vermedi. Ailenin avukatı Nazan Akça Subaşı, kararı Adana Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, emsal bir karar verdi; kamu görevlilerine yargı yolu açıldı. Şubaşı, “Bu karar, sadece bizim davamız için değil, deprem sonrası açılan davalar için de bir emsal niteliği taşıyor. Yıkımlarla ilgili sorumluluğu olan belediye başkanı, başkan yarımcıları, gerekli denetimi yapmayan belediye görevlilerinin yargılanmasını da önünü açacak” dedi.

BİNADA ELEKTRİK YOKTU

Olay, 9 Mart 2023 tarihinde merkez ilçe Sarıçam’a bağlı Çarkıpare Mahallesi’nde yaşandı. Gaziantep’te yaşayan bir çocuk annesi Gönül Tekin, rahatsızlığı nedeniyle Adana’ya gelip, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde bazı test ve tetkiklere girdi. Öğle arasında kardeşi Mustafa Paldır’ın (64) evine giden Tekin, binada elektrikler kesik olunca birinci kattaki daireye gitmek için merdivenleri kullanmak zorunda kaldı.

‘YAŞAM SAVAŞI’ 33 GÜN SÜRDÜ

Herhangi bir aydınlatma olmayınca; karanlıkta el yardımıyla yukarı çıkan Tekin, daireye geldiğini sanıp, adımını attığı anda asma katın üzerindeki boşluktan, hızla beton zemine çakıldı. Acı içinde bağırıp yardım isteyen kardeşinin yardımına koşan Mustafa Paldır, onu komşularının da yardımıyla mahsur kaldığı yerden kurtardı. Ambulansla hastaneye kaldırılan ve ağır yaralanan Tekin, 11 Nisan’da; 33 gün süren yaşam savaşını kaybetti.

3 AY ÖNCE DE POSTACI DÜŞTÜ

Bu olaydan yaklaşık 3 ay önce de yine aynı noktadan bir postacının da elektriklerin kesik olması nedeniyle karanlıkta düşüp yaralandığı ortaya çıktı. Numan A.’nın, yöneticisi olduğu Çilingiroğlu Apartmanı’nda değil, bu binaya 200 metre uzaklıktaki bir başka apartmanda oturduğu bilgisine de ulaşıldı. Numan A..’nın, olaydan sonra Gönül Tekin’e ambulansa bindirilirken, kendisinden şikayetçi olmaması için rüşvet teklif ettiği de öne sürüldü.  

Off-Road Aracı Böyle Devrildi Off-Road Aracı Böyle Devrildi

SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ

Olayın ardından gözaltına alınan, apartman yöneticisi Numan A., ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma devam ederken, Sarıçam Belediyesi adına bina mahallini kontrol eden kamu görevlileri hakkında; Sarıçam Kaymakamlığı soruşturma izni vermedi. Ailenin avukatı Nazan Akça Subaşı, kararı Adana Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. 4. İdare Dava Dairesi, başvuruyla ilgili emsal olabilecek bir karara imza attı.

BİNADA KUSURLAR GİDERİLMEDİ

Bilirkişi raporunda da; “Kazaya neden olan apartmanın, zemin kat üstü; asma kat zemini seviyesindeki merdiven platformunun devamı şeklindeki hol platformunun, boşluğa açılan bitiş tarafına, apartmanın mimari projesi uygun olarak korkuluk ve elektrik projesine uygun olarak, acil durum aydınlatma sistemi yapılmadan yani apartmanın ayıpları giderilmeden konutun, ikamede açılmasına uygun olduğuna dair kamu adına izin verildiği” yorumu yapıldı.

MAHKEME SORUŞTURMA İZNİ VERDİ

Adana Bölge İdare Mahkemesi, bilirkişinin bu tespitini baz alarak; “İskan onayı imzalanıp, apartmanın konut bölümlerinin ikamete açılmasına izin verip, bahse konu kazanın olmasında etkisi olduğu anlaşılan Ç. şirketi adına Fatma Ç.’nin, şantiye şefi olarak Mehmet Ali U.’nun, Sarıçam belediyesi adına bina mahallini kontrol eden teknik görevlilerden Mimar Sezai Ömür Ö., Mimar Duran Buminhan A. İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa E.’nin, Borçlar Kanunu ve ilgili imar mevzuat hükümleri gereğince ayrı ayrı kusurlu” denilerek, soruşturma izni verdi.

BU KARAR ‘EMSAL’ NİTELİĞİNDE

Kararı AKŞAM’a değerlendiren, Avukat Nazan Akça Subaşı, “Bu kararla birlikte artık soruşturmanın önünde herhangi bir engel kalmadı. Bu aynı zamanda da emsal bir karar niteliğinde. Normalde yapıların kusurları nedeniyle yaşanan kazalarda insanlar yaralandığı ya da öldüğünde sadece fenni mesul ya da yapı sahibiyle müteahhide dava açılabiliyor, belediye görevlileri hakkında herhangi bir işlem yapılamıyordu” ifadesini kullandı.

SORUŞTURULMAMASI ÖDÜL GİBİYDİ

Subaşı, “Denetim görevini yerine getirmeyen belediye görevlileriyle müteahhit ve yapı denetim firmalarının sorumlu olduğu, bilirkişi raporuyla tespit edilmiştir. Bu olayda binayı tehlikeli haliyle ruhsat ve oturma izni veren, belediye görevlilerinin soruşturulmaması, onlara ödül mahiyetinde olacaktı. Adana Bölge İdare Mahkemesi, böylesi bir hukuksuzluğun da önüne geçmiş oldu” yorumunu yaptı.

BELEDİYENİN SORUMLULUĞUNDA

Subaşı, “Adana Bölge İdare Mahkemesi, Sarıçam Kaymakamlığı’nın belediye görevlileri hakkındaki soruşturma izni verilmemesine yönelik kararını kaldırdı. Ve dedi ki, ‘Belediyeler, binaların iskanını onaylarken, yapının sağlık koşulları ve fen kurullarına uygun olduğuna dair bir güvence veriyor. İnsanlar, devlet makamının bu onayına güvenip yapılarda oturuyor. Eğer iskan verme sırasında gerekli denetim yapılmadıysa bu belediyenin sorumluluğudur” dedi.

DEPREM DAVALARINI DA ETKİLER

İhmallerinin tespiti halinde belediye görevlilerinin de ceza alacağını kaydeden Subaşı, Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin aldığı bu kararın, deprem davalarını da etkileyeceğini savundu. Subaşı, “Bu karar, deprem sonrası yıkılan binalarla ilgili açılan davalar için bir emsal niteliği taşıyor. Yıkımlarla ilgili sorumluluğu olan belediye başkanı, başkan yarımcıları, gerekli denetimi yapmayan belediye görevlilerinin yargılanmasını da önünü açacak” diye konuştu.

Muhabir: SONER KAN